SÜDGE Eğitimi Nedir? Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır?

SÜDGE Eğitimi Nedir? Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır?

SÜDGE  NEDİR? Günlük Hayatta çok kullanılan bir kelime değildir. SÜDGE bir kısaltma olup açılımı  Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi (SÜDGE) ‘dir.

SÜDGE Eğitimi Nedir ? Alkollü araç kullanırken trafik polisi veya trafik jandarması tarafından sürücünün alkollü olduğunun resmi olarak tespit edilmesi halinde şoföre birtakım cezalar uygulanır. Bu cezalardan biride sürücünün ehliyetine el konulmasıdır.

SÜDGE EĞİTİMİ: Yürürlükte olan 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48 inci maddesine göre ikinci defa geçici olarak sürücü belgeleri alınan sürücülerin katılımlarının zorunlu olduğu eğitimlerdir. Bu eğitimlerde sürücülere alkollü araç kullanmama davranışının kazandırılması hedeflenmektedir.

Sağlık Bakanlığınca her ilin Sağlık Müdürlükleri Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi vermek için  Eğitim Merkezi olarak belirlendi ve bu kapsamda İl Sağlık Müdürlüklerinin Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Birimi  SÜDGE Eğitimi vermekte olup başvurular buraya yapılmaktadır.

Sürücülerin, sürücü belgesinin geri alındığı tarihten itibaren 12 ay içerisinde sürücü davranışlarını geliştirme eğitim merkezine şahsen ya da vekâleten ile müracaatları gerekmektedir.

EĞİTİM PROGRAMI VE SÜRESİ

Eğitim haftada 1 gün olmak üzere toplam 4 hafta sürmektedir. Eğitimcilerin önerileri doğrultusunda Müdürlük tarafından eğitim programı uzatılabilir. Eğitimler İl Sağlık Müdürlüğü’nün belirlediği günlerde 09:00 – 16:00 saatleri arasında, İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonlarında gerçekleştirilir.

Eğitimde devam zorunluluğu vardır. Devamsızlık veya geç kalma durumlarında, ancak uygun olan sonraki gruplarda eğitime alınır. Eğitime katılmak için, başvuru yapıldıktan sonra sürücüler sıraya alınır. Sıralamada başvuru tarihi esastır.

Eğitim süresince katılımcılar, psikolojik görüşme, fiziksel muayene ve psikiyatrik testlere tabi tutulurlar. Görüşmeler sonucunda eğitime katılması uygun görülenler eğitime devam eder, gerekli görülürse tahlil ve tetkikler istenebilir, Sağlık Kuruluna ve ya AMATEM’e (Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi) sevk edilebilirler.

İZLEME DEĞERLENDİRME SÜRESİ

4 haftalık eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından, yazılı ve kanaat notları ile başarılı görülen sürücülere, eğitim birimi tarafından ilk üç ay içerisinde, Psikiyatri uzmanı ile görüşmek üzere randevu verilir. İzleme-değerlendirme görüşmesi yapmadan eğitim tamamlanmış sayılmaz. Görüşme sonucunda başarılı bulunan sürücülere Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitim Belgesi verilir. Bu eğitimde başarısız görülen sürücüler sonraki gruplarda yeniden eğitime alınır.

(Visited 2.919 times, 6 visits today)